‘Turkse Grijze Wolven infiltreren niet in Belgische politiek’

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

BELÇİKA DEVLET GÜVENLİĞİ, BELÇİKA’DA TÜRK GRİ KURTLARININ SİYASETE SIZMADIĞINI AÇIKLADI..
Belçika’da Flamanca yayımlanan DE TIJD Gazetesinde yer alan haber Federal milletvekili ve Brüksel saint-Josse Belediye Başkanı Emir Kır’ı aklan nitelikte bulunuyor.
Başkan Emir Kır’ın bir beden ödedğini yazan gazete,”Bu, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın müttefiki aşırı milliyetçi hareket Gray Wolves’in siyasi dalıdır. Hareket, 1970’lerin sonlarından bu yana, MHP ve Belçika-Türkiye Federasyonu BTF tarafından koordine edilen kültür merkezlerinin ardından ülkemizde gerçekleşti.” diyerek, konuyu irdeledi ve Devlet Güvenlik Birimi görüşlerine yer verdi.
“”Devlet Güvenliği, BTF’nin Belçika siyasetine sızma niyeti veya stratejisi olduğunu gösteren hiçbir bilgiye sahip değil. Diğer Belçikalı politikacılar gibi, Türk kökenli politikacılar da hayatın her kesiminden geliyorlar ve farklı eğilimlere sahipler. Yani bazıları da MHP’nin destekçileri. ”
Bu görüşlerin yer aldığı gazete haberinde,MHP’ye bağlı Belçika’daki üyelerin varlığının 100’ü geçmediği ama toplumun bir bölümünü kontrol ettiği, bu kesimin kesinlikle şiddeti yasakladığı yolunda bilgelere yer verdi..

‘Turkse Grijze Wolven infiltreren niet in Belgische politiek’
De Staatsveiligheid besluit dat de extreemrechtse Turkse beweging Grijze Wolven geen verborgen agenda heeft om de Belgische politiek te infiltreren. Ook al moest Emir Kir onlangs de PS verlaten wegens banden met de Grijze Wolven.

De Franstalige PS zette vorige maand haar stemmenkanon, burgemeester en Kamerlid Emir Kir, uit de partij. Die betaalde de prijs voor een ontmoeting op het gemeentehuis van Sint-Joost-ten-Node, waar hij de sjerp draagt, met enkele Turkse burgemeesters van de partij MHP. Dat is de politieke tak van de ultranationalistische beweging Grijze Wolven, een bondgenoot van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. De beweging komt al sinds eind jaren 70 voor in ons land, in het zog van de MHP en culturele centra die gecoördineerd worden door de Belgisch-Turkse Federatie BTF.
ACTIEVE LEDEN
De lokale BTF-afdelingen kunnen rekenen op enkele honderden bezoekers, maar hebben slechts een 100-tal actieve leden in ons land.
Welke analyse maakt de Staatsveiligheid van de Grijze Wolven in ons land? ‘De leden van MHP en de BTF blijven gezien worden als Grijze Wolven, maar men kan in België niet spreken van een paramilitaire of terroristische organisatie. De dreiging van de BTF en haar aanhangers wordt door de Staatsveiligheid als minimaal beschouwd’, antwoordde minister van Justitie Koen Geens (CD&V), die bevoegd is voor de Staatsveiligheid, op vragen van Vlaams Belang-Kamerlid Ortwin Depoortere.
‘De Staatsveiligheid beschikt niet over informatie die erop wijst dat de BTF de intentie of een strategie heeft om de Belgische politiek te infiltreren. Net zoals andere Belgische politici komen politici van Turkse origine uit alle lagen van de bevolking en zijn ze van verschillende strekkingen. Dus zijn sommigen ook aanhanger van MHP.’
TIP
Ondanks de media-aandacht voor de beweging blijkt die niet groot te zijn in ons land. ‘De lokale BTF-afdelingen kunnen rekenen op enkele honderden bezoekers bij activiteiten. Het aantal actieve leden zou hoogstens een honderdtal bedragen.’
Criminaliteit
Sinds 2000 is de directe deelname aan MHP en de BTF zelfs sterk gedaald, laat Staatsveiligheid weten via minister Geens. ‘Het weerhoudt die organisaties echter niet om nog steeds delen van de Turkse gemeenschap te mobiliseren voor demonstraties die verband houden met specifieke evenementen.’
Toch sluit de inlichtingendienst niet geheel uit dat er geweld kan komen uit de hoek van de Grijze Wolven. ‘De BTF behoudt een zekere mate van controle en verbiedt gewelddadige acties die het imago van de BTF kunnen beschadigen. Dat sluit gewelddadige acties door radicale individuen echter niet uit’, merkt Geens op. De MHP zou ook geen structurele band hebben met de criminele wereld.
DE TIJD/LARS BOVÉ /06 februari 2020
 
 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
‘Turkse Grijze Wolven infiltreren niet in Belgische politiek’